Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Romaner
Dansk
Temaer
Døden

Findes ikke i udlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  4. til 6. klasse e-bog 
Huskeseddel:
drama
Kaskelotternes sang

Indholdsbeskrivelse:
Hvalungen Tangøjes fortælling om livet i det store hav, da han bliver væk fra sin flok. En historie om kampen for at overleve, men også om forurening af havet, som gør det svært for hvalerne at leve.

Andre formater:
Denne ebog findes også som bog


Pædagogiske noter:

Trine Ferdinand
Kaskelotternes sang er en klassiker i børnelitteraturen, som børn i dag stadig elsker at læse. Den udkom første gang i 1981 og lagde sig i slipstrømmen af 70'ernes samfundskritiske børnelitteratur.
70'ernes børnebøger skulle bevidstgøre og engagere børnene i verdens virkelige problemer som fx rovdrift på hvaler og olieforurening. Denne problematik er i Kaskelotternes sang pakket ind i en eventyrs-fortælling, hvor dyr har menneskelige egenskaber. I 80'ernes børnelitteratur skulle børnene ikke kun vide noget om virkelighedens problemer, de skulle også opleve eventyrets dragende univers. Derfor er Kaskelotternes sang et godt eksempel på 80'ernes børnelitteratur. Denne litteraturhistoriske forståelse er vigtigt at formidle til eleverne.
Der er udarbejdet en pædagogisk vejledning med følgende læringsmål:
Eleverne kan lære
- at skrive et ultra kort resume af handlingen i et kapitel.
- at lave en personkarakteristik (indre og ydre) af hovedkarakteren, Tangøje, med fokus på at finde beskrivende ord, der indkredser hans personlighed.
- beskrive den udvikling som hovedkarakteren går igennem i romanen.
at kunne kende forskel på skønlitteratur og faglitteratur (fiktion og fakta) og kunne forstå deres forskellige styrker og svagheder.
- at vide at romanen er en typiske eksempel på 80'ernes børnelitteratur
- at faktatjekke de oplysninger om hvaler og truslerne mod dem, som kommer frem i bogen, ved at søge kildekritisk på nettet.
Herover er der link til en fascinerende og oplysende tv-udsendelse(2018) "Store dyr og vilde bæster" med et 11 minutter langt klip om virkelighedens kaskelothvaler. Brug det til at sammenligne med de fakta, man får om kaskelothvaler i romanen. Er der ny viden i dag? Det er helt i Bent Hallers ånd at oplyse om virkelighedens mægtige hvaler, og deres betydning for økosystemet i havet.
Eleverne bør kende fortællingen om Moby Dick, inden de læser romanen. Genfortæl den selv for eleverne, eller læs resumet op, som der er linket til herunder.

  • CFU Danmark
    Dansk. 4., 5. kl.
    Dansk. 4., 5. kl.


Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
4. til 6. klasse.

Udgiver: Høst
Udgivelsesår: 2016
CFU ID nr.: CFUEBOG1066371
ISBN: 9788763845632
DK5:
Pædagogisk note: Trine Ferdinand
Pædagogisk overlay: Trine Ferdinand
Pædagogisk vejledning: Trine Ferdinand

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...