Forside
Nyt fra Udlånsafdelingen
Andre materialer
Søgetips og gode råd
Materialeforslag
Hot or not
Skolebiblioteket
Kurser og møder
Undervisningsforløb
Raklos rejse
Jordens skød
Askeslottet
Himmelporten
Andre bøger af Anders Johansen
Links
Om konsulenten

Andre bøger af Anders Johansen


Sult og svig under Sydkorset
Sult og svig under Sydkorset

Guldparret Tiana & Rune samt vedhænget, Jonas, tager forskud på fjumreåret og tager på dannelsesrejse til Bolivia i sommerferien mellem 2. og 3.g. Tiana var ellers Jonas opfindelse, han så hende jo først til festen. Men dejlige Tiana med det blødende hjerte for dyr – edderkopper undtaget – og de sexede 6 kilo for meget vælger bedstevennen Rune. Rune med spaghettiarmene, dread locks og det kiksede fipskæg, men også med guitaren og i (lærernes øjne) guldkornene. Han var ”som et sart, eksotisk væsen, der dumpede ned i Vejslevs jordslåede, rå almindelighed”. I folkeskolen bliver han kun tålt på grund af venskabet med Jonas og dennes biceps i størrelse XXL. På gymnasiet bliver rollerne til Jonas store forundring, og fortrydelse, byttet om.

I Bolivia har Jonas svært ved at holde dannelsen lige i bukserne. Jonas er jomfru og sulten efter piger. Specielt efter Tiana. Så stillet over for ufattelig armod, bjergtagende naturoplevelser samt etik og moral er det svært at acceptere rollen som parrets væbner og side kick.

Sult og svig under Sydkorset handler om noget så eviggyldigt (og gammeldags?) som global ansvarlighed og etik. Det er måske ikke særlig trendy, men det virker. Fra et undervisningssynspunkt er det vederkvægende at opleve en forfatter med noget på hjertet og i pennen.

Og det har Anders Johansen. Sproget og de mundrette dialoger er de unges, referencerne, både de interteksttuelle – er Jonas som en anden Janus dømt til Kronisk uskyld? – og de, der hører musikken til, er velvalgte.

Foruden sproget behersker AJ i sjælden grad set ups. I bogen optræder der således en cliff hanger ved navn Herman Sørensen! Sporene lægges ud som viltre handlingstråde, men alt knyttes i den fineste røde kompositoriske sløjfe.

Søger man som underviser efter spænding med mening i, så behøver man ikke lede længere. Sult og svig under Sydkorset er et fornemt bud på en fælles læseoplevelse for folkeskolens ældste klasser.Anders Johansens samlede udgivelser på Modtryk

Supernova
Supernova

The truth is
You can´t hide from the truth
And the truth hurts
´Cause the truth is all there is


I Gyllev, ikke ulig Polles Snave, henslæber tabertrioen - Dropouten Sten med de gode stile og det lave selvværd, Søren Sniff samt kommis in spe Lukas - et liv, hvor højdepunkterne er halballerne, hvor chancerne for slagsmål er større end risikoen for nærkontakt af tredje grad med det modsatte køn, og videoaftenerne med Stars Wars, Danish Pride og Danzka.

Men ikke kun Gyllebaronens marksprøjtninger forgifter Stens hjem. Moderens død, storesøsterens flugt, faderens tvivlsomme vennekreds og ..? gør indeklimaet uudholdeligt.

Men er der alternativer, når man er en skraldeprins med udsigt til at skulle overtage containerpladsen, når faderen abdicerer?

Supernova er en bog, der griber læseren. Også hvis betegnelsen skulle dække over en elev.

Læs forlagets omtale af Supernova


Sølvbroen
Sølvbroen

Kristoffer er lige konfirmeret og glæder sig til sommerferien, da hans far får den dødssyge ide, at de to alene - uden mor - skal på kanotur i den svenske ødemark. Kristoffer aner, at det er for at fortælle ham om en kommende skilsmisse. Men der er et endnu større chok i vente.

Læs forlagets omtale af Sølvbroen
Kærlighedens labyrint
Kærlighedens labyrint

Simon bor sammen med sin storesøster Rie og faderen, der er overlæge ved Asylet. Her bor de gale og de sære eksistenser. Dem har Simon det fint med. Men da Rie forelsker sig i en af de forkerte, bryder galskaben for alvor løs. Hædret med Kulturministeriets Børnebogspris.
Sprogets flyttemand
Misterioso - første bind i serien.

Foruden at være en fremragende forfatter er Anders Johansen også en glimrende oversætter.

Dette kan ved selvsyn konstateres ved læsning af den svenske forfatter Arne Dahls serie om A-gruppen, det svenske rigskriminalpolitis specialenhed for voldskriminalitet med internationale aspekter.

Ud over at lægge sig i slipstrømmen på den fornemme svenske tradition for samfundskritiske politiromaner (og forny denne) får man foruden flotte persontegninger også den klassiske whodunnitspænding.

I en tænkt dekalog (som måske i følge pålidelig kilde bliver til endnu flere) har AJ foreløbig oversat de første otte bind om A-gruppen.

NB
Bøgerne kan varmt anbefales til lærere, der ønsker en pause fra ungdomsbøgernes mobning, den første gang og "andet teenagefnidder".

Læs mere om A-gruppen og Arne Dahl