Dansk
Fortolkning
Kanonforfattere
Tove Ditlevsen

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Billedbøger dan/bill
Store danskere
Tove Ditlevsen

Indholdsbeskrivelse:
Portræt af forfatteren og digteren Tove Ditlevsen. Hun bliver født i fattige kår på Vesterbro i 1917 og flygter fra forældrenes skænderier ved at skrive digte i sin poesibog. Allerede som 15-årig tager forældrene hende ud af skolen, for de vil bare finde hende en mand og forsørger, men hun slår sig i tøjret og debuterer som 20-årig med digtet "Til mit døde barn" i tidsskriftet Vild Hvede. Hun bliver den 30 år ældre redaktør Victor F. Møllers elskerinde og senere hustru, og hun har nu adgang til de kulturelle cirkler. Hun er bramfri og gør sig godt ved digtoplæsninger som "geniet fra stenbroen", og debutsamlingen "Pigesind" vækker røre med sine beskrivelser af en ung kvindes ucensurerede tanker. Hun bliver skilt og lever et frigjort seksualliv, men så oplever hun sit første psykiske sammenbrud. Hun gifter sig igen, bliver mor og husmor, men skriver samtidig romanen "Barndommens Gade" (som langt senere bliver filmatiseret og sat til musik af Anne Linnet). Hun bliver atter skilt, men efter krigen gift med en læge, som let kan skaffe hende adgang til narkotika. Hendes følsomme og personlige digte passer ikke til modernismens nye idealer, og manglen på parnassets litterære anerkendelse får hende til at gå helt i hundene. Hendes fjerde mand, Victor Andreasen, redder hende ud af misbruget, og de lever i over 20 år som hund og kat, men hun er ofte indlagt med psykiske problemer. Samtidig skriver hun åbent om sit privatliv i sine romaner og bliver brevkasseredaktør om kvindeproblemer. Hun er elsket af folket, men efter skilsmissen fra Andreasen i 1973, begår hun selvmord i 1976.

Andre formater:
Denne tv-udsendelse findes også som ebog
Denne tv-udsendelse findes også som ebog
Denne tv-udsendelse findes også som bog
Denne tv-udsendelse findes også som bog
Denne tv-udsendelse findes også som bog
Denne tv-udsendelse findes også som bog
Denne tv-udsendelse findes også som bog


Pædagogiske noter:

Pernille Lomholt
Arbejdet med tv-udsendelsen “Tove Ditlevsen” kan understøtte et fokus på forfatterskabet og særligt det biografiske element, som går igen i forfatterskabet.
Der er tre temaer, som fylder i udsendelsen forfatterskabet, kærligheden og ægteskabet.
Disse kan man arbejde med i forskellige genrer fx læserbreve, digte, selvbiografier, noveller eller romaner.
“Tove Ditlevsen” indgår også i materialet om filmen “Barndommens gade”.

En del af følgende materialesæt:
Store danskere


Fysisk beskrivelse:
  • 39 min
  • TV-optagelse

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR2
Udgivelsesår: 2012
ID nr.: TV0000008551
TV Dato: 18-05-2012
Spilletid: 39 min.
DK5:
Bidragsyder: Marian Midé
Pædagogisk note: Pernille Lomholt Christensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...