Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
9. klasse besættelsen
Kontant
Apps snager i dit privatliv

Indholdsbeskrivelse:
Apps og sociale medier som facebook indsamler - med vores eget forhastede tilsagn - alle detaljer om vores gøren og laden på nettet, og vores mest personlige oplysninger er til salg. Over 3 millioner danskere har en Facebook-konto med populære amerikanske apps som Messenger, Instagram, WhatsApp osv., og alle oplysninger udvekslet her kan ryge videre til tredjepart som fx marketingsfirmaer, der ønsker at målrette deres reklamer til den enkelte bruger. Den slags målretning sandsynliggør et salg, og derfor kan Facebook kræve ekstra betaling for dem. En ekspert advarer om, at fx forsikringsverdenen og banker kan bruge oplysningerne til på forhånd at sortere "risikable" kunder fra ved at tjekke deres Facebook-data (om sygdomsbeskrivelser, økonomiske problemer osv.). Mange Facebook-brugere er blevet harme over at se deres venner poppe op i reklamer for noget, som de aldrig har givet lov til, og fx er en pensioneret, dansk lærerinde uden at vide det blevet brugt i en reklame for en pink dildo! I 2015 har 25.000 Facebook-brugere besluttet at hive Facebook for retten i et fælles søgsmål. I et forsøg med en dansk studerende viser det sig, at der gemmer sig 2125 siders information om hende i Facebooks arkiv under "Download dine oplysninger". Og man kan endda kun selv få lov at se en tredjedel af, hvad Facebook ved om en! Apps kan principielt være lavet af forbrydere, eller legitime App-firmaer kan blive hacket, så vores data ender hos forbrydere.


Pædagogiske noter:

Pernille Lomholt
Udsendelsen kan bruges i forhold til undervisning i samfundsfag i overbygningen. I denne kapitelinddeling tages udgangspunkt i tre af de fire elevpositioner som er beskrevet i FFM i det tværgående tema "It og medier": Eleven som kritisk undersøger, Eleven som analyserende modtager og Eleven som ansvarlig deltager. Konkret kan man i et tværfagligt forløb arbejde med udgangspunkt i kompetenceområderne politik (samfundsfag) og kommunikation (dansk) med færdigheds- og vidensområderne medier og politik og it og kommunikation. Eleverne skal igennem forløbet skærpe deres evne til at navigere i forhold til påvirkning som fx hvordan vores data kan/må bruges på sociale medier? Der kan tages afsæt i arbejdsspørgsmålene i kapitelinddelingen.


Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 29 min

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: DR1
Udgivelsesår: 2015
ID nr.: TV0000033287
TV Dato: 19-03-2015
Spilletid: 29 min.
DK5:
Pædagogisk note: Pernille Lomholt
Vært: Jakob Illeborg

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...

CFU databeskyttelsespolitik