Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarfilm
Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Dokumentarprogram
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
9. klasse besættelsen
Vis alle afsnit i serien
Når mobilen ta'r magten ( 1 )

Indholdsbeskrivelse:
Dokumentarserie i 2 dele. Næsten alle danskere har en mobiltelefon, og tre ud af fire har en smartphone. Vi har mobilen med overalt og er på den mange timer om dagen, men er det et problem? Mindsker den vores nærvær og vores koncentrationsevne? På gymnasier surfer eleverne på nettet i timevis midt i undervisningstiden. I en uge overvåges en 1.g på htx i Skjern, og nogle elever er på de sociale medier, spil osv. på mobilen og computeren 2-3 timer i løbet af en undervisningsdag. En tredjedel af eleverne bruger to tredjedele af deres computertid på ting, der ikke er skolerelaterede, og gennemsnitligt er det 44% for klassen som helhed. Da der ikke er nogen overordnet skolepolitik, overlades det til hver lærer igen og igen at indskærpe over for eleverne, at de ikke må gå på de sociale medier osv. i timerne. Det er svært for lærerne at kontrollere og håndhæve, da computere og i en vis grad mobiltelefoner er uundværlige dele af en moderne undervisning. Læringsforsker Dorte Ågård mener, at om 10 år vil vi se tilbage på dette som en tid, hvor vi lod alt sejle. Psykologer forklarer, at en god oplevelse udløser dopamin, så mobilen og dens fristelser bliver et fix, der er meget mere belønnende end fx fordybelse i svære udfordringer med at forstå kemi, fysik osv. Spil som fx Angry Birds bliver sværere og sværere, for ellers keder vi os, og på denne måde bliver vi lige som alkoholikere gradvis afhængige af vores daglige dopamin-kick. Problemerne gælder ikke kun elever: På fødegangene er jordemødre alarmerede over forældre, som bruger mere tid på mobilen end på deres nyfødte barn. Spies fortæller, at når det gælder charterferien, er fuld wi-fi det primære kundeønske, så alle kan tjekke de sociale medier og nyheder hjemme fra Danmark. Socialpsykologisk er vi fælles om at være på nettet, men hver for sig. Og egentlig fravælger vi de mennesker, der fysisk er til stede i rummet, når vi går online.


Pædagogiske noter:

Martin Bach Poulsen
Udsendelsen lægger op til at arbejde med emnet mobil og computer i klassen. Hvad er gode regler og retningslinjer for brugen i undervisningen.
Den vil også være et godt udgangspunkt for at arbejde med mundtlig debat som genre i danskfaget, da det er et tema eleverne kan relatere sig til.
Til denne udsendelse er der udformet et kapitelsæt, med spørgsmål til udsendelsen. Der er også en række spørgsmål om elevernes holdning til det de ser, og som skal få eleverne til at reflektere over deres egen brug af computeren i undervisningen.


Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 40 min

Sprog:
  • Dansk
  • flere sprog (sporadisk)

Undertekster:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: TV2
Udgivelsesår: 2015
ID nr.: TV0000034844
TV Dato: 20-08-2015
Spilletid: 40 min.
DK5:
Pædagogisk note: Martin Bach Poulsen
Tilrettelægger: Dennis Kragelund
Martin Kristensen

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...

CFU databeskyttelsespolitik