Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  7. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
9. klasse besættelsen
Vis alle afsnit i serien
Når mobilen ta'r magten ( 2 )

Indholdsbeskrivelse:
Dokumentarserie i 2 dele. Mange danskere downloader mellem 50 og 100 gratis apps til deres smartphone og klikker bare "ja" til, at firmaerne bag disse apps har fri adgang til de personlige data på smartphonen. Disse oplysninger er en formue værd for firmaerne bag apps'ene, for oplysningerne sælges videre til firmaer, der bruger adfærdsbaseret reklame (behavioral marketing). Det danske bureau Maxus køber fx den slags oplysninger og sender målrettede reklamer til dig, så snart din mobiladfærd viser, at du fx har en speciel interesse for italienske designersko. Er du en af de overvågede brugere, der har skiftet bopæl for nylig, så får du tilsendt reklamer om forsikringer, fordi det ved bopælsskift ofte er aktuelt med en ny forsikring. Er du rent fysisk tæt på en given butik, får du tilsendt en reklame for butikken, for apps har også adgang til din gps. TV2 laver forsøgsvis en gratis lommelygte-app til download, der kan det samme, som de fleste andre gratis apps. Den kan fx sende alle dine sms'er, billeder, gps og mails videre til folkene bag app'en, samt tænde og slukke dit kamera og din mikrofon, uden at du opdager det. På en iPhone kan man via menuen "anonymitet" se hvilke oplysninger, de forskellige apps har adgang til, og man kan slå nogle af dem fra, men Forbrugerrådet kritiserer, at man er nødt til at sige ja til en hel pakke af oplysninger for at få en gratis app. Og så er det et problem, at lovgivningen om private oplysninger i forhold til internettet er fra 1995 og altså slet ikke på højde med nutidens avancerede teknologi. I en nær fremtid kan firmaer måske købe oplysninger fra din smartphone, hvis du søger job hos dem, så de kan vurdere dig ud fra dine politiske holdninger, din seksualitet, din (u)sunde livsstil osv. De fleste af Folketingets politikere ved ikke, at en tændt smartphone betyder, at deres fortrolige samtaler med andre politikere kan aflyttes, og PET har ikke orienteret politikerne om det.


Pædagogiske noter:

Martin Bach Poulsen
Udsendelsen lægger op til at arbejde med emnet mobil og computer i klassen. Hvad er gode regler og retningslinjer for brugen i undervisningen.
Den vil også være et godt udgangspunkt for at arbejde med mundtlig debat som genre i danskfaget, da det er et tema eleverne kan relatere sig til.
Til denne udsendelse er der udformet et kapitelsæt, med spørgsmål til udsendelsen. Der er også en række spørgsmål om elevernes holdning til det de ser, og som skal få eleverne til at reflektere over deres egen brug af computeren i undervisningen.


Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 41 min

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
7. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: TV2
Udgivelsesår: 2015
ID nr.: TV0000034919
TV Dato: 27-08-2015
Spilletid: 41 min.
DK5:
Pædagogisk note: Martin Bach Poulsen
Tilrettelægger: Dennis Kragelund

Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...

CFU databeskyttelsespolitik